*

Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Hetemäki

Vastine perustulosta Martti Hetemäelle

Martti Hetemäen kolumni Perustulo, köyhyys ja tekoäly: osa 1 (vm.fi, 18.7.2017) on tarkoitushakuinen - se esittää oletuksia perustulosta, joita itse en allekirjoita.

Suurimpana ongelmana hän näkee perustulon liian korkean tason:

"On auki, missä määrin perustulo korvaisi tai muuttaisi työttömyysturvaa. Perustulo ja vuokran maksu merkitsisivät yksin asuvalle karkeasti 1 000 – 1 200 euron tosiasiallisia verottomia kuukausituloja ilman velvoitteita."

Sama rahasumma on saajalleen arvokkaampi palkkana kuin sosiaaliturvana

Matalapalkkakeskusteluissa on toistuvasti nostettu esiin mahdollisuus täydentää elämiskuluihin riittämättömiä palkkoja sosiaaliturvalla. Tätä tapahtuu myös nykyään yleisen asumistuen ja osa-aikatyöntekijöiden soviteltujen päivärahojen muodossa. Näitä malleja on myös hämmästyttävän useat pitäneet ongelmattomina, vaikka tarve tilkitä laajojen palvelualasektorien työntekijöiden toimeentuloa voi käydä jo valtiontaloudelle ja kuntataloudellekin kalliiksi ja pakottaa veronkorotuksiin.

Tolkkua tuloerokeskusteluun

Valtiosihteeri Martti Hetemäen ja kansliapäällikkö Jari Gustafssonin haastattelut ovat viime päivinä nostattaneet keskustelua tuloeroista, matalapalkkatöistä ja palkkatuesta. Suuresta suosiostaan huolimatta suomalainen tuloerokeskustelu on harvoin antoisaa, sillä siinä unohdetaan vahingossa tai tietoisesti keskeisiä muuttujia.

 

Antti Rinne Suomen uusi EVM-edustaja ?

Aikoinani esitin kysymyksen Urpilaiselle, johon hän oli ministerinä liian kiireinen vastaamaan. Nyt kun Jutta on syrjäytetty ja siirtyy rivikansanedustajaksi uskallan uusia kysymykseni EVM-palkoista.

Samalla tilaisuudella laajennan kysymykstäni koskemaan myös alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työsuhteella EVM-himmeliin. (EVM neljässä minuutissa)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä