Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Liike nyt

Palautteitani Liike Nyt'n säännöistä ja yleisohjelmasta

Liike Nyt on perustamassa puoluetta. Kuka tahansa on voinut liittyä heidän vaikuttajakseen, jolloin pystyy osallistumaan heidän "nettiparlamenttiinsa". Viimeisimmäksi olen saanut tiedusteluja kommentteihin puolueen sääntöluonnokseen ja yleisohjelmaluonnokseen. Kontekstihan tästä puuttuu, kun eivät ne taida olla suorastaan julkisia dokumentteja tällä hetkellä, mutta olen tähän mennessä antanut seuraavat palautteet:

 

Palautetta ääntenlaskentaa koskien

Kuinka hävitä vaalit - Liike Nytin olisi syytä perustaa puolue

Taulukkolaskentaohjelma on tietotyöläisen lapio, ja nyt vaalisavun hälvettyä päätin kaivaa hieman ojaa. Kuvaliitteessa Helsingin ja Uusimaan vaalitulokset, joiden pohjalta tulosta voi analysoida. 

Kuvajaista katsellessani mieleen palasi kirjoitukseni edellisten eduskuntavaalien jälkeen:

Avoin kirje liberaaleille (AA 28.04.2015)

Opintotuen tulorajat hidastavat hyvinvointia

Opintotuen tulorajat pitäisi poistaa, tai tehdä niihin tuntuvat korotukset. Opiskelijoiden toimeentulon parantaminen työnteon kannattavuuden lisäämisen kautta parantaisi työelämään sijoittumista, motivoisi yrittäjyyteen ja lisäisi ostovoimaa.

Demokratian ja asiapitoisen politiikan puolesta, siksi Liike Nyt

Me kansalaiset ollaan pettyneitä päätöksiä aikaansaamattomaan politiikkaan ja poliitikkoihin, joiden toimintaa ohjaavat valtapeli ja turhat lupaukset. Kansan luottamus politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan on ennätyksellisen alhaisella tasolla. En ihmettele ollenkaan, kun ottaa huomioon miltä päättyvä hallituskausi on näyttänyt.

Osaako poliitikko asettua naapuriryhmittymän saappaisiin?

Jatkan pohtimista liittyen lukuisiin kommentteihin vaalikiertueeltani, että politiikassa riidellään ja kinastellaan ja siten asiat eivät etene tai resursseja haaskaantuu teatteriin - varsinkin eduskunnassa.

Osaavatko poliitikot sitten asettua toisen ryhmittymän tilanteeseen ja näkemyksiin joko ryhmä- tai henkilötasolla? Mitäpä jos varmistettaisiin tätä ymmärrystä tästä lähtien jokaisessa vaalitentissä tai –paneelissa tai muussa tilanteessa, jossa poliitikkoja tentataan julkisesti.

Mitä nykypäivän poliittinen kenttä kaipaa?

Se kaipaa demokratian todellistamista. Se kaipaa sitä, että avaamme yhteiskunnallista päätöksentekoa ja otamme käyttöön uusia tapoja kansalaisten osallistamiseksi ja kestävän hyvinvoinnin rakentamiseksi.

Miksi äänestäminen kannattaa?

Pohdi muutama tärkeä asia elämästäsi – huomaat, että suomalaisella politiikalla on jokaiseen asiaan suora tai epäsuora vaikutus. Hämmästyttävää, mutta totta – politiikkaa ei pääse pakoon, vaikka päättäisi olla äänestämättä.

Koko elämänkaari on jollain tavalla kytkeytynyt yhteiskuntaan ja sitä ohjataan politiikalla – tästä syystä meidän tulee olla aktiivisia. Vaikka joku poliittinen päätös tai päätöksenteko ei olisi sinulle ajankohtainen juuri nyt, koskettavat ne sinua todennäköisesti myöhemmin.

Tässä muutamia asioita

Järkevää politiikkaa tehdään asiat edellä, mutta eniten väliä on ihmisellä

Järkevät päätökset tehdään tutkitun tiedon perusteella asiat edellä. Silti kaiken päätöksenteon keskiössä on ihminen. Jokaisella on oltava mahdollisuus elää hyvää arkea taustasta riippumatta ja toteuttaa unelmiaan. Siksi lapsen kehitystä tukeva, rakastava kasvatus ja kaikille avoin laadukas koulutus ovat kestävän politiikan lähtökohtia. Kansantalouden on oltava kunnossa, jotta yhteiskunnalla on varaa huolehtia ihmisten terveyspalveluista, turvallisuudesta ja kannatella heikoimpia.

Malmin lentokenttä - Mikä mättää päätöksen teossa?

Miten päätöksiä tehdään ja mikä niissä mättää?

Havainnollistan tällä Malmin lentokentän tapauksella päätöksentekoa Suomessa. Valitsin päätöksenteon malliksi Malmin lentokentän siksi, että se on meitä kaikkia koskettavaa kulttuuriperintöä, josta vastuu on perustuslain mukaan meillä kaikilla ja varsinkin sen kohtalosta päättävillä tahoilla.

 

Päätöksenteko rakennusperintöä koskevassa suojeluasiassa

Liike Nyt tuo vuoropuhelun tarjolle myös ulkosuomalaisille

Suomalaisessa politiikassa on tapahtunut paljon viimeisen vuoden aikana. Hallitus on kaatunut, sote on enemmän mutkalla kuin aikoihin, vanhustenhuollon ongelmat tulivat isosti näkyviin.

Systeemimme on rikki, ja se on iso syy sille, miksi me olemme nyt tässä.

Kaikkeen uuteen suhtaudutaan aina aluksi skeptisesti. Suurin osa myöntää, että hommat eivät nykyisellään toimi. Mutta kuka tuo ratkaisuja sen korjaamiseen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä