Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ohjelmistokehitys

Palataanko reissuvihkoon?

Miksi kymmenientuhansien helsinkiläisten arkeen vaikuttavan Wilman ongelmista ei tiedotettu? ”Kieltämättä tämä osui todella hankalaan paikkaan” (HS 13.08.2018). Olen leipätyössäni vastuussa paristakin ns. businesskriittisestä sovelluksestä, sekä yrityksen sisäisestä viestinnästä, joten Hesarin juttu on melko karmaisevaa luettavaa.

Alkuun viestintäpäällikkö, joka ei osaa vastata kysymykseen, miksi tiedotuksessa on ollut ongelmia:

Lainsäädäntötyö avoimeen versionhallintaan

Mikael Jungner penää avoimmuutta lainsäädäntöön (kuvaliite), ja olen hänen kanssaan samaa mieltä. Jo jokainen Finlexia käyttänyt ohjelmistoalaa tunteva havaitsee melko selkeitä puutteita - miten päästä ajantasaisesta laista edelliseen versioon, kuka milloinkin mistä muutoksesta on päättänyt, ja toisaalta millaista keskustelua aikoinaan jokaisesta muutoksesta on käyty. Tämä siis jo voimassa olevien lakien osalta, työn alla oleviin pääsee käsiksi vielä huonommin.

Ohjelmistoalalla liikaa työvoimaa, liikaa yrityksiä 1

Ns. ammattilehdet höpöilevät vuosikymmenestä toiseen, kuva. Ohjelmistoalalla ei ole innovaatioita. Alalle on tyypillistä, että kymmenet, jopa sadat yritykset tekevät samoja päällekkäisiä keskinkertaisia b2b-ohjelmia.

Julkisten IT-järjestelmien käytettävyys (tai sen puute)

Kaupunkien paisuneet budjetit, talouden sopeuttaminen ja ylipäätään teknologian kehittyminen on tuonut kuntalaisten eteen IT-palveluita suuria määriä melko nopeaan tahtiin. Alkuvuosina annoin anteeksi niiden karmean käytettävyyden, sillä homma oli lapsenkengissä.

Suomalaiset yritykset jäljessä pilvi-junasta?

Maailmalla puheenaiheeksi noussut uutinen Oraclen uudesta hankinnasta, NetSuitesta, palauttaa taas ajatukset siihen, miten suomalaisyritykset juuri kertoivat että pilvipalveluita käyteään korkeintaan varastotilana (M&M 28.10.2015) ja Gartnerin tutkimuksen (8.6.2016) mukaan digitalisaatio ei juuri kosketa suomalaisia yrityksiä. Miksi sitten yksi jättiläinen ostaa liiketoiminta-alustan edelläkävijän pilvipalveluiden saralla 9,3 miljardilla? 

Ohjelmistoasiantuntijoiden työlupien tarveharkinnasta luopuminen

Teknologisen kehityksen painopisteet ovat aina olleet jatkuvassa muutoksessa.

Teollistumisen aikakautena vahvimpia teknologioita olivat koneenrakennus, sähkötekniikka ja kemia.

Transistorin keksiminen 50-luvulla johti lopulta "piin valtakauteen" ja digitaalielektroniikan sekä (käytännöllisten) tietokoneiden syntyyn.

Uusi media koostaa Digitalisaatio-keskustelun yhteen

Digitalisaatio-keskustelu velloo aktiivisempana kuin koskaan.

Samaan aikaan kun hallitus koittaa saada talouttamme vihdoin nousuun, joukko aktiivisia kansalaisia, virkamiehiä, politikkoja, liike-elämän edustajia ja start-up-yrittäjiä tekee sosiaalisessa mediassa omaa työtään paremman ja kilpailukykyisemmän Suomen kehittämiseksi.

Yhteisöllistä keskustelua voisi kuvata eräänlaiseksi digitaalisen Suomen rakennusliikkeeksi.

Apotti on hunajapurkki

Vuonna 2009 valmistuin silloiselta TKK:lta diplomi-insinööriksi pääaineena ohjelmistoliiketoiminta ja -tuotanto, tämän jälkeen olen työskennellyt  kuusi vuotta eräässä suomalaisessa kansainvälisessä teollisuusyrityksessä erilaisissa tehtävissä. Näinä vuosina olen ollut omistajana satojen tuhansien eurojen ohjelmistoprojekteissa, ja ohjausryhmässä mm. miljoonaluokan projektissa. Viimeiset puoli vuotta olen toiminut myös ohjelmistostartupin toimitusjohtajana.

Digitalisaation merkitys ja potentiaali Suomelle

Yhteiskuntien historiassa voidaan tunnistaa elinkeinoille merkittäviä kehitysaskelia jotka ovat vaikuttaneet yhteiskuntien ja elinkeinojemme kehittymiseen suuresti. Merkittävä aikainen kehitysaskel oli se, että ihminen oppi kypsentämään ruokaa, josta seurasi aivojen koon ja kapasiteetin kasvu.  Metsästäjä-kerääjä vaiheessa ympäristön kantokyky määritti sen, paljonko ihmisiä pystyi asumaan tietyllä alueella. Maatalouden kehittyminen noin 10.000 vuotta sitten mahdollisti tiiviimmän asumisen ja uusien elinkeinojen kehittymisen, kun kaikki aika ei mennyt enää ruoan etsimiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä