Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruokavalio

Entä jos luopuisimme salaattilautasista?

Eilinen kirjoitukseni Hiilihydraattivero voisi korvata osan arvonlisäverosta ammuttiin alas melko monestakin suunnasta, mutta debatointi itsessään on aina virkistävää ja hyödyllistä.

Se tunne, kun luulit olevasi eettinen vegaani

Olen sekasyöjä, jonka painotus vaihtelee kausittain vahvasti eläimiin painottuvasta vahvasti kasviksiin painottuvaan. Saattaisin olla vegaani, ellei vegaaninen ruokavalio lisäisi eläinten kärsimyksen määrää planeetalla. Seuraavassa selvennän ajattelukaaviotani edellisen väitteeni takana.

Se tunne, kun luulit olevasi eettinen vegaani

Lihavero ei ole keino ilmastonmuutoksen torjuntaan

Vaalikoneissa on pyydetty ehdokkaiden kantaa lihaveroon tai muihin valtion toimiin ruokavalion rajoittamiseksi. Pidän tämänkaltaisia populistisia vaatimuksia ikävänä piirteenä näin vaalien alla tapahtuvassa poliittisessa keskustelussa. Muiden ruokavalioon puuttumisen taustalla voi olla aiheellinen halu torjua ilmastonmuutosta tai itsekäs tahto puuttua asioihin, jotka eivät muille kuulu. Koska näistä jälkimmäinen on itsestäänselvästi kelvoton peruste lihaverolle, on lihaveron järkevyyttä käsiteltävä ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta. 

Syödään sirkkoja ja ajetaan sähköautoilla!

Sekö on Suomen tulevaisuus? Tuntuu siltä, että järjenkäyttö ei enää ole sallittua. Ei tavallisen duunarin, työttömän tai eläkeläisen ole mahdollista hankkia itselleen kallista sähköautoa, vaikka siihen kuinka valtio antaisi tukea. En sinänsä vastusta sähköautoja, jos joku sellaisen hankkii, mutta sellaisella aikavälillä, johon siihen nyt pyritään, on utopiaa. Kansalaisten on etsittävä työtä myös oman kotikuntansa ulkopuolelta ja auto on silloin välttämätön. Hyvin suuri joukko joutuu tälläkin hetkellä ajamaan erittäin vanhoilla autoilla, koska muuhun ei ole varaa.

Kaikki ravitsemustiede ja -valistus on välittömästi lakkautettava

Kuten kaikki tiedämme, suomalainen holhousvaltio on inhimilllisen kehityksen korkein aste. Mitään parempaa ei voi missään muualla olla ja koko muu maailma pitää käännyttää suomalaisiksi.

Siihen, että suomalaiset syövät edelleen väärin, ei tietenkään vaikuta se, että ihmiset eivät tietäisi miten "pitäisi" syödä, mutta he eivät vain välitä siitä. Ei. Syynä on se, että veronmaksajat eivät vieläkään ole käyttäneet tarpeeksi rahojaan valistukseen.

Anoreksian ja ylipainon syistä ei ole päästy selvyyteen

Syömiseen liittyvät lääketieteen alueet ovat pitkään kiinnittäneet yksipuolisesti huomiota ylipainoon, sydän- ja verisuonitaudeille altistaviin ravintoaineisiin ja "oikeaoppiseen" syömiseen. Anoreksia on synnyltään kokonaan näiden alueiden ulkopuolinen tutkimuskohde. Anoreksian syistä tiedetään aivan liian vähän. Syömissuosituksilla anorektiataipumusta ei voi kääntää terveeseen suuntaan.

+1,5º jo 10-30 vuoden sisällä - tekoja tarvitaan nyt!

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n viikko sitten julkistamasta arviosta on kohistu ja hyvä niin. Tärkeintä onkin varmistaa, että IPCC:n tarjoilema huuma pakottaa meidät poliitikot todella vauhdittamaan ilmastotalkoita. Tarvitsemme tilanteen, jossa Suomen suurten puolueiden välillä vallitsee konsensus päästöverojen pitkäjänteisestä nostamisesta ja Suomen siirtämisestä pysyvästi ilmastotoimien nopeuttamista ajavaan joukkoon EU-pöydissä.

Seuraava hallitus saattaa lätkäistä haittaveron suosikkiruuallesi

Vajaan 50:n sote- ja päihdejärjestön muodosta Ehkäisen päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on julkaissut tavoitteensa tuleviin eduskuntavaaleihin. Tavoitteisiin sisältyy yleisen päihdevastaisuuden lisäksi myös vaatimus haittaverosta epäterveellisille elintarvikkeille. Järjestöverkostolle suola, sokeri ja tyydyttynyt rasva tekevän elintarvikkeesta epäterveellisen. Vaatimusta perustellaan kansanterveyden edistämisellä.

Geenit ja ruokavalio syitä väkivaltaiseen käytökseen

Yksi kaikkien tietämä syy väkivaltaiseen käyttäytymiseen on joidenkin ihmisten kohdalla rähinäviinan juominen. Siihen, että ihminen käyttäytyy väkivaltaisesti voidaan etsiä syitä myös geeneistä ja ruokavaliosta.

YLEn tänä aamuna lähettämässä ohjelmassa: Mikä meitä lihottaa (jakso 8/8), käsiteltiin ruokavalion vaikutusta väkivaltaisuuteen ja ADHD-tarkkaavaisuushäiriön ilmenemiseen. Ohjelman perusteella syy yhteys huonon ruokavalion, väkivaltaisen käyttäytymisen, ja ADHD:n välillä on kiistaton.

Petteri Järvisestä, ylipainosta ja vähän muustakin

IT- ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen julkaisi viime torstaina ennen Atlantan lentoaan sosiaalisessa mediassa kuvan viereisellä paikalla istuvasta isokokoisesta naisesta saatteella "Tästä tulee pitkä lento...". Sosiaalinen media räjähti, ja syystäkin. Järvisen päivitys oli ihmisen ulkoisten ominaisuuksien pilkkaamista, eikä sellaista tule hyväksyä missään muodossaan. Minulla ei ole mitään sympatioita tällaista käytöstä kohtaan. Sen sijaan yllätyin eräästä asiasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä