Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Taksilakiuudistus

Taksilakiin uudistuksia.

Uuden taksilain myötä ulkomaalaiset ovat löytäneet hyvän tavan tienata rahaa, mutta mikä asiassa mättää?

 

Ensiksi hyvä kuitenkin mainita, että on hyvä asia, kun ulkomaalaiset työllistyvät. Tähän kuitenkin liittyy suuriakin riskejä. Upouudet "taksifirmat" ovat epäluotettavia ja kaikenlisäksi turvallisuusriski. Vaatimuksia on tiputettu, nykyään on kuljettajakoe voimassa vielä onneksi. 

Taksikurjuus - Milloin väärin valinnut voi vielä poistua autosta, maksamatta?

Jos taksiin istuttua selviää, että kuski  ei edes hahmota osoitetta, missä vaiheessa asiakas voi astua ulos,  maksamatta mitään?  Vai onko niin, että "perusmaksu" on maksettava, jos on ehtinyt istua sinne takapenkille, vaikka auto ei ole vielä lähtenyt liikkeelle?  Sopiminen etuikkunan kautta  ei ole luotettavaa, koska kuskit tietenkin pyrkivät antamaan kuvan, että homma hoituu. 

Kuinka parantaa taksimarkkinoita?

Liikenneministeri Sanna Marin: Työ taksilain korjaamiseksi on käynnissä (Yle 19.6.2019). Omat kokemukseni taksiuudistuksesta ovat saatavuuden paraneminen (enää ei tarvitse palella taksijonoissa kuten männävuosina), ja hintojen lasku siltä osin kuin lähtöpiste on tolpalta tai lentokentältä (ts. neuvoteltavissa).

Taksialalle korjausliike

Nykyinen toimiva ja luotettava taksiala romutettiin silmänräpäyksessä keskustalaisen tilapäispoliitikon toimesta. Tulevan maan hallituksen on korjattava se, mikä korjattavissa on. Tärkein asia on laittaa valvonnan mahdollisuudet ja resurssit kuntoon. 

Taksi on levällään kuin Jokisen eväät

Nyt sen voi todeta: taksiuudistus on täysin epäonnistunut. Hinnat ovat nousseet 7 prosenttia, Uudellamaalla jopa 14 prosenttia. Palvelutaso on laskenut - kuljettajat eivät esimerkiksi osaa suomea, tai maaseudulla ei enää saa taksia iltaisin. (IS 6.3.2019) Lisäksi alalla on jo pulaa työvoimasta, esimerkiksi Helsingin taksissa on tällä hetkellä 400 kuljettajaa vähemmän töissä kuin vuosi sitten.

Trafin sekoilun taustalla on liikennelaki, jossa ei ole mitään hyvää

Viime päivinä on kohistu liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sekoilusta suomalaisten ajokorttitietojen kanssa. Skandaali kärjistyi jo siihen pisteeseen, että viraston pääjohtaja Mia Nykopp ilmoitti eroavansa. Joku piti uhrata. Todellisuudessa liikenneministeri Anne Bernerin pitäisi erota.

Yön ainoa valopilkku sammuu?

Taksialan vapautus on suuri virhe ja seuraukset olivat tiedossa jo vajaa 15 vuotta sitten. Toimiessani Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n palkkasihteerinä taksialan sopimusvastaavana taksialaa oltiin vapauttamassa vuonna 2004. Pitkälti kiitos Taksiliiton ja AKT ry:n yhteistyön uudistus siirrettiin pöytälaatikkoon.

Viimekätisenä taksialan vapauttamisen torppaajana toimi silloinen liikenneministeri Leena Luhtanen (sd.). Porvarihallitus on kuitenkin heittänyt toimivan, luotettavan, kattavan ja turvallisen taksialan tylysti markkinavoimien hampaiden kaluttavaksi.

Seuraavan hallituksen peruttava taksiuudistus: Et tiedä kyydin hintaa

Sipilän hallituksen ”taksiuudistus” on johtanut siihen, että matkustaja ei taksiin astuessaan tiedä mitä kyyti tulee maksamaan. Tämä käy ilmi, jos tutkii suurimpien toimijoiden hinnastot vaikka googlettamalla. Veloitus riippuu matkaan käytetystä ajasta, joten taksin juuttuessa liikenneonnettomuuden synnyttämään ruuhkaan moottoritiellä, voi veloitus helposti olla monin kertainen verrattuna keskimääräiseen matka-aikaan perustuvaan veloitukseen.

Ohjelmistovirheet kansan maksettavina

Kuka korvaa mittariongelmiin liittyvät menetykset kuluttajalle? Taloomme vaihdettiin sähkömittari jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä. Entiset toimimattomat mittarit olivat sähköyhtiöön yhteydessä yhtiön omistamien fyysisten syöttökaapelin kautta. Nyt yhteys toteutetaan omalla antennilla häiriöiden estämiseksi. Eli tosin sanoen nyt yhteys toteutaankin sähköyhtiön oman olemassa olevan verkon sijasta ulkopuolisella yhteydellä, joka tietenkin maksaa. Tämä datayhteysmaksu tulee siten osaksi perittävää siirto tai sähkönkulutusmaksua, tai ainakin sen kustannuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä