Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Varallisuuserot

Nuorten eväät on syöty

Kansanedustajan mukaan nykynuoret ovat ensimmäinen vanhempiaan köyhempi sukupolvi – asiantuntijat vastaavat väitteeseen (HS 9.7.2019). Asiantuntijoiden mukaan näin ei ole, mutta onneksi asiantuntijoiden mielipidettä asiasta ei tarvitse purematta niellä.

Nuoruuden määritelmästä voidaan toki debatoida, mutta kuten Hesarin kuvasta (liite 1) näkee, niin alle 24 vuotiaiden tulotaso on samalla tasolla kuin 1990, eikä 24-34 vuotiaiden tulotaso ole noussut noin kymmeneen vuoteen.

Rikkaat mukaan veroja maksamaan

Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet jatkuvasti. Länsimaista Suomessa ja Ruotsissa tuloerot viimeisen 30 vuoden aikana ovat kasvaneet eniten. Euroopassa suurimmat tuloerot ovat Baltian maissa; Liettuassa, Latviassa ja Virossa. 

Yhdessä vai erikseen - ovatko maakunnat liian riippuvaisia etelästä?

Uusmaalaisena kuntapäättäjänä on usein todella vaikea asettua savolaisen kollegani saappaisiin. Ne lainalaisuudet, jotka pätevät kotikunnassani Kirkkonummella, eivät välttämättä toimi samoin Rautavaarassa tai Rääkkylässä.  Vuoden 2017 tilastokeskuksen kuntatilaston mukaan kaikki sisämaan kymmenen rikkainta kuntaa löytyvät Uudeltamaalta, kun taas kymmenen köyhintä sijaitsevat kaikki Itä-Suomen neljässä eri maakunnassa.

Rikkaat ovat rikastuneet, mutta köyhät eivät ole köyhtyneet

Tilastokeskus julkaisi 2016 vuoden varallisuustilastot. Siitä sitten pääsin soveltamaan. Vertailuun otin vuodet 1994, jolloin 90-luvun lama oli syvimmillään ja tietty tuoreimmat 2016 vuoden luvut. Samalla otin luvut tulonjakotilastosta vertailuun.

 

Kuvan vertailussa väestö on jaettu nettovarallisuuden ja käytettävissä olevien rahatulojen mukaan. Prosenttiosuus meinaa sitä määrää kuinka  monta prosenttia kukin tulo/varallisuusdesiili on saanut osakseen väestön rikastumisesta.

Pienet tuloerot – suuri hyvinvointivaje

Ek on ehdottanut varallisuuden kasvattamista yhtenä ratkaisuna kestävyysvajeen torjunnassa. SAK:n pj. Eloranta luonnollisesti torjui välittömästi ehdotuksen, kuten maan tapana on. Vihervasemmisto seuraa varmasti perässä.

Tarkastellaanpa asiaa kylmän rauhallisesti.

Kaupunkirakenteen tiivistäminen ja varallisuuserot

Helsingissä on tällä vuosikymmenellä tapahtunut suurin kaupunkisuunnittelun paradigmamuutos sitten 50-luvun. Enää ei pyritä uusien lähiöiden rakentamiseen, vaan kaupunkirakenteen tiivistämiseen. Muutoksen keskiössä on ollut Lisää kaupunkia Helsinkiin-facebookryhmä, jonka perustaja Mikko Särelä teki yhteenvedon kehityksestä viime marraskuussa.

Miksi varallisuuserot ovat kasvaneet ja miten tuloerot eivät ole niin tärkeitä

 

Miksi varallisuuserot ovat kasvaneet ja miksi tuloerot eivät ole tärkeitä

 

Jotta ymmärrämme yhden merkittävimmistä syistä tulo- ja varallisuuserojen kasvulle, on meidän ymmärrettävä hieman myös rahasta. Tässä nopea kertaus mitä raha nykyään on:

62 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman väestöstä

Taloudellista epätasa-arvoa vastaan kamppaileva kansainvälinen avustusjärjestö Oxfam julkaisi taannoin tuoreimman raporttinsa vaurauden jakaantumisesta maailmassa. Oxfamin mukaan maailman 62 rikkainta miljardööriä omistaisi nyt yhtä paljon kuin 3,69 miljardia köyhintä ihmistä.

Oi Suomi, merkillisen matematiikan maa!

Ensin varoitus: ei matematiikassa mitään vikaa ole. Mutta se paljastaa yhteiskunnastamme jotain kummallista.

Otetaanpa kaksi suomalaista, Jussi ja Johanna. Jussia ei lukeminen ja opiskelu oikein innosta, eikä siinä mitään. Tärkeää ja tarpeellista työtä on rutkasti ilman valkolakkiakin. Jussi käy peruskoulun jälkeen ammattikoulun ja toimii sitten kaivinkoneenkuljettajana.

Ihmeellinen väärinkäsitys

Kuinkahan älykkäältä kuulostaisi seuraava:

– Kumpi on väkiluvultaan isompi kaupunki, Vaasa vai Lahti?

– Vaasa aivan selvästi. Sen väkiluku kasvoi viime vuonna 644 asukkaalla, Lahden vain 390:llä.

Vastaus on tietysti älytön. On toisarvoista, mikä oli väkiluvun kasvu. Kysymys on siitä, paljonko kaupungissa on asukkaita. Vaikea kuvitella, että kukaan oikeasti antaisi näin höhlän vastauksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä