Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusohjelma

Avustajapopulismin kahdet kasvot

Poliittinen avustaja on yksi Suomen väheksytyimmistä ammateista. Fakta käy ilmi Suomen Kuvalehden ammattien arvostusta selvittävässä tutkimuksesta. Yleinen näkemys lienee, että poliittinen avustaja on selkärangaton juonittelija, joka on saanut suojatyöpaikan puolueen leivistä. Eipä siis ihme, että iltapäivälehdet ja osa kansanedustajistakin on kiihkoutunut äimistelemään Rinteen hallituksen kasvanutta avustajakuntaa.

Turvallisuuspolitiikkaan sotketaan liikaa asioita

Antti Rinteen hallituksen jäsenet ovat kiertueella kirjastoissa eri puolilla maata. Sisäministeri Maria Ohisalo teki 11.7.2019 omaa osuuttaan Vuosaaren kirjastossa kansalaisten kuultavana ja, kuten tietysti kävi, myös kuulusteltavana. En tällaisissa tilaisuuksissa yleensä käy, mutta kun kyseinen kirjasto sattuu olemaan kävelymatkan päässä ja aikaa oli, menin häntä kuuntelemaan. Ministerin puheet eivät sanottavasti poikenneet siitä mitä häneltä ja muilta on totuttu kuulemaan esimerkiksi television vaalikeskusteluissa, eikä niistä siksi ole sen enempää hyvää kuin pahaakaan sanottavaa.

Ilman hallitusta pärjäisimme paremmin

Länsimainen demokratia on melkoinen himmeli. Sen kruununa on ns. hallitusohjelma, jonka perusteella politiikkaa käytännössä viedään eteenpäin, sillä välin kun opposition puolueet vikisevät eduskunnan lehtereillä.

Hallitusohjelman muodostaminen säätytalolla on juhlallinen seremonia, joka estää kansan enemmistön tahtoa toteutumasta. Jos tätä seremoniaa ei suoritettaisi lainkaan, kansan tahto toteutuisi täydellisemmin.

Rinteen hallitusohjelman työtulotuki pahentaa tukiviidakkoa

Unohda maailmaa kiinnostanut perustulokokeilu, Rinteen hallitus ajaa negatiivista tuloveroa ja työtulotukea – mitä ihmettä ne ovat? (Yle 22.7.2019) sekä Rinteen hallitusohjelma kompastuvat terminologiaan.

Perustulo on tulonsaajan kannalta nimittäin täysin identtinen järjestelmä negatiivisen tuloveron kanssa, ja koska ette kuitenkaan minua usko, niin uskokaa vaikka Pursiaista:

Puheeni vaelluskalojen ja kalaväylien puolesta Iijokisoudussa

Osallistuin Iijokisoutuun Taivalkosken Jokijärven Saijasta Pudasjärven Kipinänkosken Tohoon perämiehenä, soutajana ja ranta-apulaisena. Puheeni Iijoen Kipinänkosken kyläjuhlassa 6.7.2017 Kipinän Tohon laskun jälkeen. Puheen vedin kalahatustani. Kirjoitettuna videosta alle: https://www.youtube.com/watch?v=o2fzecd3Ebw&feature=share

”Kiitos järjestäjille todella paljon tästä mahdollisuudesta puhua tässä tilaisuudessa.

Solidiumin asemaa tulisi pohtia hallituksen omaisuusmyyntien yhteydessä

Vastavalittu hallitus on päättänyt kattaa - katsontakannasta riippuen – menot tai investoinnit myymällä valtion omaisuutta. Valtion omaisuutta ollaan laittamassa niin sanotusti lihoiksi noin kolme miljardia. Tästä kolmen miljardin myyntipotista valtaosa, 2,5 miljardia, tulee kohdistumaan valtion yhtiöomistuksiin, joita sillä on 66 yhtiössä. Erityishuomio tulee olemaan valtion pörssilistatuissa ns. sijoittajaintressiyhtiöissä.

Kaupan omat halpamerkit hallituksen tähtäimessä

Hallitusohjelmassa on pientä hämminkiä aiheuttanut sanamuoto: "Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet."

Tästä seurasi vilkasta ihmettelyä lehtien palstoilla, jossa huomion kohteeena olivat lähinnä S-ryhmän ja K-ryhmän halpis-brändit Rainbow, Pirkka jne.

Kehuja hallitukselle

Olen viime aikoina viettänyt kesälomaa perheen parissa ja siksi blogin kirjoitustahti on hieman hidastunut. Olen kirjoituksissani kritisoinut Rinteen hallituksen linjaa. Aiheesta. Harva asia on kuitenkaan täysin hyvä tai täysin paha, joten tasapuolisuuden ja reiluuden nimissä annan nyt kehuja uudelle hallitukselle. Ennen kuin hallitus on edes varsinaisesti saanut käytännössä mitään aikaan. Vältän kiusausta esittää samalla vahvaa kritiikkiä niistä aiheista, joista kehun. Pientä kritiittistä sanaa vain höysteeksi.

Miksi ministeri Kiuru hidastelee - onko kyseessä bluffi?

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kommentoi hoitajamitoitusta television Huomenta Suomi aamulähetyksessä keskiviikkona (Huomenta Suomi, MTV, 19.6. 2019).

Ministeriä muistutttiin siitä, että toimiessaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana hän sanoi hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin olevan nopea asia, vain yksi virke. Ministeriltä kysyttiin, missä ajassa hoitajamitoitus 0,7 ollaan nyt tuomassa lakiin.

Suomi-vauvoja ja kohtuullisia elinkustannuksia

Ensimmäinen puheeni kansanedustajana eduskunnan täysistunnossa 12.6.2019. 

 

 

Arvoisa puhemies,

ryhmämme edustajat ovat eilen tuoneet kiitettävästi esiin hallitusohjelman uskomattomuuksia. Hallituspuolueiden edustajat taas ovat pitäneet useita varsin hämmentäviä puheita.

 

Itse aloitan alusta eli vauvoista.

Syntyvyys on jatkanut Suomessa laskuaan pian kymmenen vuotta. Vauvoja syntyi tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2010 60 980. Tänä vuonna vauvojen määrä voi romahtaa jopa 45 000.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä